Чому корисний чай, корисні властивості чаю, чим корисний чай Чому так корисний зелений чай?
Можна нескінченно говорити про користь чаю, всі знають, що чай корисний. Саме тому в новій статті ми вирішили підійти системно до корисних властивостях чаю. Тут перераховані речовини, які містяться в чаї та опис їх дії на організм людини.
Отже
Катехін, який також називають Танін – це біологічний флавоноид, який має властивості антиоксиданту і має противірусний ефект. Він також захищає організм від раку, не даючи розвиватися раковим клітинам. Крім того, катехін має властивість знижувати рівень холестерину, тобто він допомагає очищати судини від холестеринових бляшок і покращує кровотік у всьому організмі. За даними ряду досліджень катехін попереджає інфаркти, тромбоутворення і навіть серцеву недостатність. Катехін також захищає весь оранізм від дії вільних радикалів та інших токсинів з навколишнього середовища.
Чайні листя містять катехін, який захищає їх самих від агресивного впливу ультрафіолетових променів, саме поетом найбільше катехина міститься високогірних сортах чаю і тих які ростуть на відкритому сонці. Наприклад, сенча і інші сорти зеленого чаю. Найбільше катехина виділяється з чайного листя при заварюванні їх не крутим окропом, температура води при заварюванні повинна бути в межах 75-80 ° С. Тому найбільше катехина в настої саме зеленого чаю.
Нижче список позитивних властивостей катехина:
Протидія вільним радикалам (молекулам активного кисню)
Вільні радикали або молекули активного кисню – це частинки з сильним окислювальним властивістю, які потрапляють в організм кожної людини в процесі дихання. Дію вільних радикалів з часом призводить до розвитку безлічі різних хвороб. Саме вільні радикали є причиною старіння людського тіла. Якщо людина курить, вживає багато алкоголю, за службовим знаходиться на Відкрив сонце кількість вільних радикалів збільшується, воно збільшується і просто з плином часу. Ніколи не можна повністю нівелювати вплив вільних радикалів на організм людини, але вживаючи в їжу продукти з високим вмістом антиоксидантів допоможе вам помітно знизити негативний ефект від вільних радикалів. Катехін і вітамін С – одні з найсильніших антиоксидантів, і зелений чай містить обидва ці речовини.
Зниження рівня холестерину
Відомо, що високий рівень холестерину може бути причиною атеросклерозу, інфаркту міакарда та інсульту. Але крім поганого холестерину (LDL) є і хороший (HDL холестерин). Катехін, який у великій кількості міститься в зеленому чаї, блокує формування поганого холестерину і, таким чином, попереджає розвиток атеросклерозу. Крім того, цей же самий катехін, підвищує рівень хорошого холестерину в організмі.
Спалювання жиру
Багато досліджень показали, що вживання катехина сприяє правильному травленню і знижує кількість внутрішнього жиру в організмі в цілому і в травній системі зокрема. Вчені також кажуть про те, що потрапляючи в кров катехін потрапляє і в клітини печінки, де сприяє прискоренню метаболізму.
Антибактеріальний ефект
Катехін крім іншого володіє помітним антибактеріальним ефектом. Тобто катехін корисний навіть при інфекційних захворюваннях.
Противірусний ефект
Дослідження показали, що катехін бореться з вірусними інфекціями. Просте полоскання порожнини рота зеленим чаєм допомагало попередити розвитку вірусних інфекцій та застуди, а також пом’якшувало звичайні симптоми застуди та грипу, такі як біль у горлі, кашель і нежить.
Зниження алергії
Катехін знижує алергічні рекции, тут маються на увазі м’які форми алергії та дерматити. Вчені визнають, що катехін знижує такі часті алергічні реакції, як свербіж і нежить.
Догляд за порожниною рота
Катехін – це довело свою ефективність дезодоруючу і бактерицидну речовину. Так чашка зеленого чаю після прийому їжі запобіжить розвитку хвороб ясен і несвіже дихання.
Засіб від карієсу
Катехін ефективно захищає зуби від карієсу і не дає збільшуватися вже існуючим порожнинам в зубній емалі, так як він регулює баланс ензимів в роті. А зменшуючи кількість шкідливих кислот в ротовій порожнині, катехін захищає і зміцнює зубну емаль.
Чай – це єдина рослина, що вживається в їжу, яке містить амінокислоту теанин, або L-теанин. Теанін стимулює альфа-хвилі між нейронами в мозку людини, які створюють досить розслаблений і спокійне психічний стан і одночасно зосередженість і тонус. Катехін гіркуватий на смак, а теанин навпаки має солодкий, терпкий смак. Комбінації цих речовин у різній кількості в різних сортах чаю і створюють все багатство смаків цього дивного напою.
Експерименти показали, що теанин позитивно впливає на мозок людини і покращує пам’ять. Дивно, як чашка зеленого чаю, в якій міститься така велика кількість кофеїну може мати розслаблюючу дію. Вся справа саме в теаніна, який пом’якшує ефект кофеїну знижуючи нервозність і перезбудження.
Теанін виділяється з листя при заварюванні чаю у воді будь-якої температури.
Вітамін С
Вітамін С, катехін і вітамін Е покращують імунітет. Ці три компоненти також допомагають при проблемах зі шкірою, зменшують кількість зморшок і навіть борються з сонячними опіками. Вітамін С у складі зеленого чаю може розчинятися у воді, і при цьому заварювання в гарячій воді не знижує його властивостей.
До складу зеленого чаю входить кофеїн, який сприяє підвищенню тонусу всього організму в цілому і головного мозку зокрема, крім того, кофеїн сприяє зниженню ваги. Сенча – це сорт зеленого чаю з високим вмістом кофеїну.
Біофлавоноїд
Доведено, що біофлавоноїди у складі зеленого чаю допомагають зберегти зуби і ясна здоровими. Просте полоскання порожнини рота зеленим чаєм після того, як ви почистили зуби, запобігає розмноженню бактерій в порожнині рота і позбавляє від несвіжого дихання.
Мінерали
Зелений чай багатий мінералами, наприклад, в ньому містяться магній, калій і кальцій, які допомагають нормалізувати кровообіг, регулюють серцевий ритм і зберігають здоровими зуби і ясна.
Після чаювання. як використовувати вже використані чайні листя
Навіть після того, як ви випили чай – не поспішайте викидати чачйние листя.
Позбутися від запахів
За допомогою заварених листя зеленого чаю можна легко позбутися неприємних запахів. Наприклад, можна спалити висушене листя зеленого чаю і дим від них вбере в себе сторонні неприємні запахи в кімнаті і освіжить повітря. Ще завареними листям зеленого чаю можна протерти кухонне начиння, наприклад, обробні дошки, неприємний запах зникне.
Проти іржі
Протріть сталевий ніж завареними листям зеленого чаю. Що міститься в чаї теанин, створить своєрідне покриття проти іржі на поверхні сталі.
Косметичний тонік
завареного листям зеленого чаю можна протирати шкіру, вона стане чистою, зникнуть прищі і стане набагато менше морщін. Раньше в Японії дитячий одяг навіть вимочували в зеленому чаї, щоб шкіра немовлят завжди залишалася здоровою.