Home » Поради » Чому корисний чай, корисні властивості чаю, чим корисний чай

Чому корисний чай, корисні властивості чаю, чим корисний чай

Чому корисний чай, корисні властивості чаю, чим корисний чай Чому так корисний зелений чай?

Можна нескінченно говорити про користь чаю, всі знають, що чай корисний. Саме тому в новій статті ми вирішили підійти системно до корисних властивостях чаю. Тут перераховані речовини, які містяться в чаї та опис їх дії на організм людини.

Отже по списку:

Катехін, який також називають Танін – це біологічний флавоноид, який має властивості антиоксиданту і має противірусний ефект. Він також захищає організм від раку, не даючи розвиватися раковим клітинам. Крім того, катехін має властивість знижувати рівень холестерину, тобто він допомагає очищати судини від холестеринових бляшок і покращує кровотік у всьому організмі. За даними ряду досліджень катехін попереджає інфаркти, тромбоутворення і навіть серцеву недостатність. Катехін також захищає весь оранізм від дії вільних радикалів та інших токсинів з навколишнього середовища.

Чайні листя містять катехін, який захищає їх самих від агресивного впливу ультрафіолетових променів, саме поетом найбільше катехина міститься високогірних сортах чаю і тих які ростуть на відкритому сонці. Наприклад, сенча і інші сорти зеленого чаю. Найбільше катехина виділяється з чайного листя при заварюванні їх не крутим окропом, температура води при заварюванні повинна бути в межах 75-80 ° С. Тому найбільше катехина в настої саме зеленого чаю.

Нижче список позитивних властивостей катехина:

Протидія вільним радикалам (молекулам активного кисню)

Вільні радикали або молекули активного кисню – це частинки з сильним окислювальним властивістю, які потрапляють в організм кожної людини в процесі дихання. Дію вільних радикалів з часом призводить до розвитку безлічі різних хвороб. Саме вільні радикали є причиною старіння людського тіла. Якщо людина курить, вживає багато алкоголю, за службовим знаходиться на Відкрив сонце кількість вільних радикалів збільшується, воно збільшується і просто з плином часу. Ніколи не можна повністю нівелювати вплив вільних радикалів на організм людини, але вживаючи в їжу продукти з високим вмістом антиоксидантів допоможе вам помітно знизити негативний ефект від вільних радикалів. Катехін і вітамін С – одні з найсильніших антиоксидантів, і зелений чай містить обидва ці речовини.

Зниження рівня холестерину

Відомо, що високий рівень холестерину може бути причиною атеросклерозу, інфаркту міакарда та інсульту. Але крім поганого холестерину (LDL) є і хороший (HDL холестерин). Катехін, який у великій кількості міститься в зеленому чаї, блокує формування поганого холестерину і, таким чином, попереджає розвиток атеросклерозу. Крім того, цей же самий катехін, підвищує рівень хорошого холестерину в організмі.

Спалювання жиру

Багато досліджень показали, що вживання катехина сприяє правильному травленню і знижує кількість внутрішнього жиру в організмі в цілому і в травній системі зокрема. Вчені також кажуть про те, що потрапляючи в кров катехін потрапляє і в клітини печінки, де сприяє прискоренню метаболізму.

Антибактеріальний ефект

Катехін крім іншого володіє помітним антибактеріальним ефектом. Тобто катехін корисний навіть при інфекційних захворюваннях.

Противірусний ефект

Дослідження показали, що катехін бореться з вірусними інфекціями. Просте полоскання порожнини рота зеленим чаєм допомагало попередити розвитку вірусних інфекцій та застуди, а також пом’якшувало звичайні симптоми застуди та грипу, такі як біль у горлі, кашель і нежить.

Зниження алергії

Катехін знижує алергічні рекции, тут маються на увазі м’які форми алергії та дерматити. Вчені визнають, що катехін знижує такі часті алергічні реакції, як свербіж і нежить.

Догляд за порожниною рота

Катехін – це довело свою ефективність дезодоруючу і бактерицидну речовину. Так чашка зеленого чаю після прийому їжі запобіжить розвитку хвороб ясен і несвіже дихання.

Засіб від карієсу

Катехін ефективно захищає зуби від карієсу і не дає збільшуватися вже існуючим порожнинам в зубній емалі, так як він регулює баланс ензимів в роті. А зменшуючи кількість шкідливих кислот в ротовій порожнині, катехін захищає і зміцнює зубну емаль.

Чай – це єдина рослина, що вживається в їжу, яке містить амінокислоту теанин, або L-теанин. Теанін стимулює альфа-хвилі між нейронами в мозку людини, які створюють досить розслаблений і спокійне психічний стан і одночасно зосередженість і тонус. Катехін гіркуватий на смак, а теанин навпаки має солодкий, терпкий смак. Комбінації цих речовин у різній кількості в різних сортах чаю і створюють все багатство смаків цього дивного напою.

Експерименти показали, що теанин позитивно впливає на мозок людини і покращує пам’ять. Дивно, як чашка зеленого чаю, в якій міститься така велика кількість кофеїну може мати розслаблюючу дію. Вся справа саме в теаніна, який пом’якшує ефект кофеїну знижуючи нервозність і перезбудження.

Теанін виділяється з листя при заварюванні чаю у воді будь-якої температури.

Вітамін С

Вітамін С, катехін і вітамін Е покращують імунітет. Ці три компоненти також допомагають при проблемах зі шкірою, зменшують кількість зморшок і навіть борються з сонячними опіками. Вітамін С у складі зеленого чаю може розчинятися у воді, і при цьому заварювання в гарячій воді не знижує його властивостей.

До складу зеленого чаю входить кофеїн, який сприяє підвищенню тонусу всього організму в цілому і головного мозку зокрема, крім того, кофеїн сприяє зниженню ваги. Сенча – це сорт зеленого чаю з високим вмістом кофеїну.

Біофлавоноїд

Доведено, що біофлавоноїди у складі зеленого чаю допомагають зберегти зуби і ясна здоровими. Просте полоскання порожнини рота зеленим чаєм після того, як ви почистили зуби, запобігає розмноженню бактерій в порожнині рота і позбавляє від несвіжого дихання.

Мінерали

Зелений чай багатий мінералами, наприклад, в ньому містяться магній, калій і кальцій, які допомагають нормалізувати кровообіг, регулюють серцевий ритм і зберігають здоровими зуби і ясна.

Після чаювання. як використовувати вже використані чайні листя

Навіть після того, як ви випили чай – не поспішайте викидати чачйние листя.

Позбутися від запахів

За допомогою заварених листя зеленого чаю можна легко позбутися неприємних запахів. Наприклад, можна спалити висушене листя зеленого чаю і дим від них вбере в себе сторонні неприємні запахи в кімнаті і освіжить повітря. Ще завареними листям зеленого чаю можна протерти кухонне начиння, наприклад, обробні дошки, неприємний запах зникне.

Проти іржі

Протріть сталевий ніж завареними листям зеленого чаю. Що міститься в чаї теанин, створить своєрідне покриття проти іржі на поверхні сталі.

Косметичний тонік

завареного листям зеленого чаю можна протирати шкіру, вона стане чистою, зникнуть прищі і стане набагато менше морщін. Раньше в Японії дитячий одяг навіть вимочували в зеленому чаї, щоб шкіра немовлят завжди залишалася здоровою.