Home » Поради » Чому гниє цибуля при зберіганні – шейковая гниль – Боротьба з хворобами рослин – Догляд за рослинами – Каталог статей – Добрі поради-город, сад, будинок

Чому гниє цибуля при зберіганні – шейковая гниль – Боротьба з хворобами рослин – Догляд за рослинами – Каталог статей – Добрі поради-город, сад, будинок.

Чому гниє цибуля при зберіганні – шейковая гниль

Часто при зберіганні лук гниє, чому? Шейковая гниль – ця хвороба одна з причин. Шкідливе захворювання вражає масово наш урожай взимку в сховищах. Але зараження відбувається набагато раніше, частіше перед збиранням або під час її. Через шийку гриб проникає в цибулину. Трохи зачаїтися, а ми і не чекаємо біди. А ось через місяць – півтора може себе дуже актівненько проявити.

Думаю, що багато хто з вас спостерігали, як ставати при зберіганні від сірої шейковой гнилі цибулю непридатним в їжу. Чому? Тканина в місцях хвороби ставати неприємною на запах, м’якою. Дуже нагадує трохи приварену. За кольором рожево – жовта. Первинно можна виявити шляхом промацування, буде спостерігатися невелике розм’якшення тканини, можна легко втиснути. А ось візуально визначається тільки при розрізанні. Вже пізніше зовні з’явитися сірий пухнастий наліт з чорними крапками спороношения гриба, поступово цибулина засихає. У сховищі відбувається зараження здорових овочів від хворих особливо сильно при підвищеній вологості і температурі.

В першу чергу шейковая гниль вражає ослаблені рослини. Проявляється швидко при вологій погоді, на заплавних суглинках. А ось на пісковиках розвивається слабкіше. Якщо ваш цибулю хворий несправжньої борошнистої росою . то при поганому визрівання, ранньому всиханні пера шийка залишається незакритих і суперечки (що знаходяться на рослинних рештках або хворому посадковому матеріалі) проникають всередину, викликаючи зараження. Так само місцем проникнення служать ранки, що виникають при обрізанні листя. Інфекція передається і через насіння.

А от якщо ви посадите заражені рослини, то вони будуть відставати в рості, лист буде світлим, викривленим. І поступово цибулина загніет.

Розуміючи, чому гниє цибуля при зберіганні можна виробити заходи боротьби з сірою шейковой гниллю.

В першу чергу посадковий матеріал повинен бути здоровим. Прогріваємо цибулини 8 годин при +40 ? С, а насіння витримуємо в розчині марганцівки середньої густоти 2-і доби. Все що викликає сумніви – вибраковують.

Підберіть стійкі сорти – Даниловський 301, Мстерскій місцевий, Бессоновскій та інші. Причому посів і посадку проводите рано, щоб цибуля встиг визріти.

Оскільки суперечки гриба зимують у рослинних рештках, то все восени ретельно приберіть і спаліть. На колишнє місце можна садити тільки через 3 роки, не раніше. Так само можна глибоко скопати грядки з перевертанням землі. При органічному землеробстві (коли копають) пролийте землю розчином марганцівки.

Підживлення азотом на пізніх термінах роблять овоч слабкіше. Використовуйте їх тільки в ранні терміни. А пізніше підійдуть калійні і фосфорні добрива. Можна використовувати для цієї мети золу – 150 грам на 1 кв. м.

Зрошення в липні і перед збиранням обмежити. Друга половина літа цей час активного поширення несправжньої борошнистої роси. Ведіть з нею боротьбу, особливо якщо у вас цибуля пізніх строків дозрівання.

Бажано ріпку і севок садити на відстані один від одного.

Збирання проводити в суху погоду, при повному вилягання листя. Якщо цибуля визрів добре, сухе перо, то його можна обрізати відразу (при сухій погоді). Якщо ні, то після просушування. Просушити спочатку на сонці (недовго), потім відправити в приміщення або під навіс на 10 днів і сушити при температурі близько +35 ? С. Обов’язково забезпечити гарне провітрювання.

І звичайно ж при виявленні хворі овочі відразу видаляти з сховища.

_0.28MB/0.00328 sec