Home » Поради » Чим замінити розпушувач тіста?

Чим замінити розпушувач тіста? Чим замінити розпушувач тіста?

Розпушувач або пекарський порошок застосовується в кулінарії для додання тесту пухкості і пишності. Ефект розпушувача заснований на виділенні вуглекислого газу, завдяки якому в тесті утворюються пори і воно стає пишним. Розпушувач можна купити в магазині. До його складу входять: сода, кислоти (в імпортних розпушувачах їх може бути декілька) і мука. При вимішування тіста сода вступає в реакцію з кислотою, утворюються бульбашки повітря, завдяки їм тісто стає пишним.

Що ж застосовують як розпушувача? Для розпушення в кулінарії застосовують пекарський порошок, поташ, але от якщо Ви його ніде не змогли знайти, то Вам на допомогу можуть прийти продукти які знайдуться в будь-якій сім’ї. Замість пекарського порошку, купленого в магазині можна самим спробувати зробити його будинку, для цього нам знадобиться 10 ложок пшеничного борошна, 5 чайних ложок харчової соди і 2 чайні ложки лимонної кислоти, от і все наш пекарський порошок готовий. Головне правило при приготуванні порошку – всі компоненти повинні бути сухими, для того що б реакція не почалася передчасно. Зберігати його потрібно в закритій тарі і не піддавати дії прямих сонячних променів, тоді розпушувач не зіпсується протягом декількох місяців.

Якщо ж Ви не хочете заготовлювати велику кількість порошку, а Вам він потрібний на один раз, то вам підійде трохи інший рецепт. Вам знадобляться 1 чайна ложка борошна, 1/4 чайної ложки лимонної кислоти і 1/2 чайної ложки соди.

Але якщо Ви не дуже часто щось випікаєте, то можна скористатися ще більш простим, але не менш якісним рецептом. Нам знадобиться сода і лимонний сік або оцет. Соду ми гасимо оцтом або соком лимона і додаємо в тісто, після чого його максимально швидко потрібно відправити в духову шафу, тому додавати цю “шипучу” суміш потрібно на останньому етапі приготування тіста.

Хочу відзначити, що при перемішуванні соди з оцтом або лимонним соком необхідно користуватися дерев’яною ложечкою, не можна використовувати металеві предмети, так як піде процес окислення металу.

Так само замість розпушувача в тісто можна додати харчову соду, але головне, щоб у нашому тесті був окислювач (наприклад, цедра лимона, кисломолочні продукти), тоді наше тісто вийде пишним. Якщо ж у Вашому тесті немає продуктів-окислювачів, то краще соду загасити оцтом або лимонним соком.

Ось деякі поради, які можуть Вам знадобитися на кухні. І навіть якщо Ви не змогли знайти пекарський порошок, то зневірятися не треба, Вам на допомогу прийдуть продукти, які завжди є у Вас під рукою. До речі домашній розпушувач багато господинь вважають за краще покупному, так як з домашнім розпушувачем випічка стає більш пишною, смачною, в домашньому розпушувачі використовуються тільки натуральні інгредієнти, немає ні консервантів, ні різного роду шкідливих харчових добавок. Так само розпушувач, приготований в домашніх умовах в 3 рази дешевше, ніж його аналог, куплений в магазині.

_0.3MB/0.00372 sec