Home » Поради » Чим можна замінити сіль. | Народні знання від Кравченка Анатолія

Чим можна замінити сіль. | Народні знання від Кравченка Анатолія Чим можна замінити сіль.

Чим можна замінити сіль, сьогодні ми з вами про це поговоримо. В середньому людина за рік з’їдає десь близько 3 кг. солі. Звичайно ж, це набагато більше, ніж потрібно. Як наслідок великого споживання солі є підвищений артеріальний тиск. А підвищений артеріальний тиск сприяє розвитку ішемічної хвороби серця. Сіль відкладається в наших суглобах, що веде до подагри. Наприклад, при захворюванні нирок і сечового міхура, споживання солі потрібно обмежити особливо в період загострення захворювання.

Більшості людей фактично не потрібно солити їжу. Адже сіль вже є в цілому ряді харчових продуктів, і цієї солі цілком може бути досить організму. А Натрій це той хімічний елемент у молекулі солі, який підвищує тиск. Натрій необхідний нашому організму, але потрібно його не багато. Цілком достатньо чверті чайної ложки солі на день, але ми з’їдаємо з їжею в середньому раз на 20 більше. Ось навіть людям з підвищеною пітливістю, солити їжу, яку вони вживають, потрібно лише в тому випадку, якщо організм разом з потом втрачає більше трьох літрів рідини на добу.

Здоровій людині, звичайно ж, відмовлятися від вживання в їжу солі зовсім, не потрібно. Але якщо ви споживаєте багато солі, то, звичайно ж, краще скоротити кількість споживаної солі. Робити це потрібно не відразу, а поступово, ось побачите, вам сподобатися менш солона їжа.

Скорочувати в своєму раціоні споживання солі потрібно поступово протягом двох або трьох місяців.

Це потрібно зробити поетапно.

    Для початку спробуйте їжу на смак, перш ніж в неї додавати сіль. Потрібно також прибрати зі столу сільничку. Намагайтеся солі класти менше, коли готуєте їжу. Для початку обмежтеся трьома чвертями звичної кількості солі. А потім можна вже і в половину менше солі додавати в їжу. Поекспериментуйте зі спеціями, спробуйте додавати в їжу – перець, часник. суху гірчицю, вино, прянощі, мускатний горіх, кориця, лимонний сік, трави. Обмежте споживання солі, яку отримували з готовими продуктами це консервовані овочі, намагайтеся їсти їх якомога менше. У заморожених овочах. тільки за винятком зеленого горошку, солі зазвичай немає.

Чим можна замінити сіль.

До курячому м’ясу. Замінить сіль: лимонний сік, майоран, зелений перець, червоний перець, свіжі гриби, чебрець, шавлія, петрушка.

До риби. Суха гірчиця, лавровий лист, лимонний сік, зелений перець, червоний перець, майоран.

До молодої баранини. Розмарин, трава м’ята, часник.

До свинини. Імбир, майоран, лавровий лист, абрикос, цибуля, шавлія, часник, яблука, яблучний оцет.

До яловичині. Чебрець, перець, цибулю, мускатний горіх, свіжі гриби, майоран, зелений перець, суха гірчиця в порошку, лавровий лист.

До супів.

До горохового. Лавровий лист, петрушка.

До овочевому. Чуть-чуть цукру, оцет.

До квасолевий. Щіпка сухої гірчиці.

До овочевих страв.

До спаржі. Лук, оцет, сік лимона, часник.

До огіркам. Кріп, оцет, часник, цибуля-різанець.

До кукурудзі. Свіжі помідори, запашний перець, зелений перець.

До стручкової квасолі. Запашний перець, мускатний горіх, лимонний сік, кріп, майоран.

До зелені. Оцет, цибуля, перець.

До гороху. Петрушка, м’ята, свіжі гриби, зелений перець, цибулю.

До картоплі. Червоний перець, петрушка, цибуля, зелений перець.

До рису. Шафран, запашний перець, цибулю, зелений перець.

До кабачкам. Лук, мускатний горіх, імбир, коричневий цукор, кориця.

До помідорам. Материнка, цибуля, майоран, базилік.

Рецепти солезаменяющіх соусів, які можуть бути використані для заправки овочевих салатів, для приготування маринадів:

    Стакан рослинного масла, сік лимона, потихеньку вливати і збивати виделкою, одну часточку часнику (дрібно нарізати або видавити на землянку), щіпка гірчичного порошку Беремо 200 грам сметани, сік половинки лимона, жменю кропу, щіпка чорного перцю Беремо три ложки рослинної олії, ложку лимонного соку, столову ложку петрушки, чайну ложку тертого лука. Сік лайма чи лимона, дрібно нерізані стебла меліси, тертий імбир, все змішуємо, цей соус підходить до риби, м’яса, до смажених овочів.

Найпопулярніші трави, які замінять сіль: шавлія, часник, чебрець, всі види перцю, кріп, петрушка, кінза, цибуля, лавровий лист. базилік. Ці прянощі можна використовувати як у сушеному, так і в свіжому вигляді. Причому в сушеному і розтертому вигляді ці приправи і пряні трави прекрасно замінюють сіль. Можна замінити сіль сухий морською капустою.

У бульйон можна додати букет з трав, взяти гілочку чебрецю, лавровий лист і кілька гілочок петрушки, зв’язати тонкої ниточкою в пучок і додати в каструлю з тушкованим м’ясом, бульйонів, в овочеве рагу, додавати за кілька хвилин до готовності, а перед подачею на стіл трави виймаємо. У пучок трав за бажанням можна додати майоран або естрагон.

Можна приготувати вершкове масло з пряними травами, дрібно подрібнити шавлія, розмарин, часник, чебрець, шніт-цибуля. Беремо чайну ложку дрібно нарізаної зелені на сто грам розм’якшеного вершкового масла, масло з травами розтерти до однорідного стану.

Можна настояти рослинне масло на пряних травах. Рослинне або оливкове масло, настояне на одній або декількох видах трав можна використовувати для заправки салатів, для приготування їжі способом швидкого обсмажування, для маринадів, для приготування соусів. Можна наполягати рослинне або оливкове масло додавши в масло базилік, часник, стручок червоного перцю, розмарин, чебрець. В Італійській кухні дуже популярно масло настояне на базиліці.

У Грузії, наприклад, замінюють звичайну сіль сванських сіллю. У сванських сіль входить не менше 8 інгредієнтів: звичайна кухонна сіль, подрібнене насіння фенхелю, часник, коріандр, кмин, майоран, петрушка, селера, червоний перець, базилік, м’ята. Сванських сіль додають в салати, до риби, до м’яса, до овочів, до яєць.

Пам’ятайте! Деякі приправи і прянощі можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, сечоводів, кишечника. Тому приправи потрібно вживати з обережністю людям страждаючим захворюванням нирок, шлунка, кишечника, печінки. А також надмірне вживання в їжу прянощів протипоказано людям з серцево – судинними захворюваннями, так як приправи викликають спрагу.

Чим можна замінити сіль ви знаєте, але, сіль в розумних межах необхідна організму. Я із задоволенням використовую сванських сіль, щоб підсолити їжу, рослинне масло настояне на травах, прянощі і пряні трави. Не зловживайте пряними травами, вони повинні замінювати сіль і не псувати смак страв. Будьте здорові!

Також знайшли:

  • використовую сванську сіль

_0.31MB/0.00265 sec