Home » Поради » Без солі дієта – Здорова Росія

Без солі дієта – Здорова Росія Без солі дієта

Практично не існує харчових продуктів, які були б однозначно шкідливі або корисні. Проблеми починаються при дефіциті або надлишку, це стосується і солі. Її підвищене споживання – шлях до серцево-судинних захворювань. але і нестача солі в раціоні не завжди бажаний.

На популярні питання про обмеження солі відповідає Юлія Чехоніна, кандидат медичних наук, співробітник Клініки лікувального харчування НДІ харчування РАМН, експерт-дієтолог телепроекту «Подаруй собі життя».

Чи шкідлива сіль?

Куховарська сіль дуже потрібна людському організму. Вона складається з іонів натрію і хлору, важливих для життєдіяльності організму елементів.

Азбука здорового харчування

20 нескладних фактів про те, як правильно харчуватися, допоможуть побудувати збалансований раціон для здоров’я і гарного самопочуття.

Натрій підтримує обмінні процеси на внутрішньоклітинному і міжтканинному рівнях, дозволяє утримувати рідину в клітинах і тканинах організму.

Хлор також бере участь у регулюванні циркуляції рідини в клітинах і необхідний для синтезу соляної кислоти – компонента шлункового соку.

Надлишок солі, в першу чергу, призводить до того, що в організмі починає затримуватися рідина . Це відбивається на наборі ваги, а також негативно позначається на роботі внутрішніх органів.

Особливо небезпечний надлишок солі при захворюваннях нирок і серцево-судинної системи. При їх наявності якраз і рекомендується обмеження солі в раціоні.

Чи можна нашкодити собі без солі дієтою?

При повній відмові від солі наслідки виявляються найбільш несприятливими: загальне погіршення самопочуття, нудота, зниження апетиту, відразу до їжі, порушення травлення на тлі зниження вироблення соляної кислоти, м’язова слабкість, судоми в м’язах, різке зниження артеріального тиску.

Однак у реальному житті при достатньому харчуванні зіткнутися з ними малоймовірно. Раціон сучасної людини включає в себе безліч вже готових продуктів . Це достаток сирів, різних видів риби і м’яса, що пройшли обробку копченням або солінням, овочевих і м’ясних консервів, ковбасних виробів. хліба.

Все перераховане має сіль у своєму складі. Тому, навіть якщо людина повністю відмовиться від додаткового підсолювання їжі, довести себе до справжнього дефіциту солі виявиться складно.

«У нашій клініці практично всі лікувальні дієти – безсольові. І всі продукти, які у нас використовуються, купуються в натуральному вигляді і не піддаються солінню, всі страви готуються без солі. Пацієнтам на стіл сіль також не ставимо », – розповідає Чехоніна.

Коли краще обійтися без солі?

Зменшення кількості солі в раціоні вкрай важливо для зниження ваги . «Якщо у пацієнта немає ніяких патологій, така дієта дуже сприяє виведенню надлишку рідини з організму, – коментує Чехоніна, – що полегшує роботу серця і нирок. До речі, захворювання цих органів – часто прямий наслідок зловживання занадто солоними продуктами ».

Рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я норма споживання солі – близько 5 г на добу, що відповідає одній чайній ложці.

Необхідно пам’ятати, що мова йде про всю солі, доданої в їжу, включаючи наявну в готових продуктах. Якщо ви підсолювати їжу вже в тарілці, ця сіль теж враховується.

Що потрібно знати, якщо самостійно обмежуєш себе в солі?

Самостійно обмежувати себе в солі можна, але не в будь-яких умовах. Якщо мова йде про жаркому пори року, або про жаркому кліматі, знижувати кількість солі небажано. Під час спеки організм втрачає багато солі з потом . і це той випадок, коли при обмеженні солі в раціоні можна виявити вищеописані симптоми дефіциту солі.

У звичайних умовах самий простий спосіб знизити кількість солі – перестати вживати фаст-фуд. готові закуски, копченості, соління, сир та інші продукти, що містять занадто багато солі. Перейдіть на відварне м’ясо, овочі та фрукти – вони містять і натрій, і хлор.

Мінімальна необхідне для життєдіяльності кількість солі організм отримає навіть у такому випадку.

Як перейти на солі дієту, якщо звик їсти все солоне?

Як і в будь-яких змінах, краще не розтягувати, а відразу перейти на солі дієту і потерпіти деякий час. «Достатньо всього двох тижнів для того, щоб смакові рецептори адаптувалися до нового раціону, – пояснює Чехоніна. – А потім вся несолона їжа перестане здаватися прісною. Можна в перший час припинити солити страви при приготуванні і трохи присолювати їх в тарілці ».

Ще один нехитрий прийом для прискорення звикання до несоленой їжі: використовуйте спеції і прянощі. підсилюють смак страв.

Про що треба пам’ятати

Обмежувати себе в солі в існуючих умовах – корисно, багато лікувальних дієти – безсольові. Досить двох тижнів, щоб звикнути до нових смаків. Тільки не варто обмежувати себе в солі в спеку – є ризик нашкодити здоров’ю.