Home » Поради » 9 корисних властивостей абрикоса, відміну від Жерделі, користь кураги

9 корисних властивостей абрикоса, відміну від Жерделі, користь кураги 9 корисних властивостей абрикоса

липня 21st, 2013 ЗдравАдмін

Зараз на півдні сама «соковита пора». Дають свої плоди абрикоси. І так як крім чудового смаку, абрикоси володіють масою корисних для організму людини властивостей, то чому б не присвятити сьогоднішню статтю цим чудовим плодам...

Корисні властивості абрикоса

Абрикос виходить чемпіоном за вмістом калію (у свіжих плодах – 305 мг%, а в сушених – до 1717 мг%) . звідси його

1. перший користь – неоціненне засіб у плані поповнення такого важливого мікроелемента для всієї серцево-судинної системи. Особливо корисно їсти абрикоси при аритмії, стенокардії, інфаркті міокарда і підвищеному артеріальному тиску. Так як солі калію володіють і сечогінним ефектом . то вельми корисні будуть плоди абрикоса не тільки сердечникам, а й людям з хворими нирками.

2. У абрикосі багато фосфору і магнію . які сприяють роботі мозку, поліпшують пам’ять і провідність нервових імпульсів.

3. У цьому плоді багато добре засвоюваного організмом заліза . тому при анеміях, токсикозах вагітності, поїсти абрикосів або кураги (сушений абрикос) – саме те!

4. Абрикос, як в свіжому, так і в сушеному вигляді має легкий послаблюючу дію . що неоціненно при порушеннях травлення у дітей, тяжкохворих. Та й страждають запорами він піде на користь. При хворобах шлунково-кишкового тракту відвар з абрикосів має пом’якшувальну властивістю для запалених слизових. Сік абрикосів сприяє нормалізації кислотності шлунка і ефективний при колітах.

5. У абрикосі міститься бета-каротин (вітамін А ), що надає плодах інтенсивно помаранчевий колір, який сприяє поліпшенню зору і стану шкірних покривів.

6. Плоди абрикоса містять флавоноїди, які сприяють зміцненню стінок кровоносних судин, що безсумнівно корисно для людей страждають варикозним розширенням вен.

7. Що міститься в абрикосах пектин сприяє очищенню організму від токсинів, шлаків, знижує рівень холестерину до крові.

8. Сік абрикоса володіє антимікробну дію, так що при будь-якої інфекційної хвороби, можна пити його в якості природного антибіотика і загальнозміцнюючий засіб. А так як абрикос має ще й відхаркувальну властивість . то при наших вчених осінніх застудах абрикоси (хоча восени легше буде придбати їх сушену форму – курагу) виявляться вельми в тему.

9. Абрикос допомагає справлятися з загальної хронічної інтоксикації й, що дуже корисно для людей які працюють на шкідливих виробництвах, в хімічній промисловості, та й звичайному міському жителю, обкурені смогом і вихлопними газами підуть на користь.

Але є захворювання, при яких є такий корисний плід не рекомендується (це повертаючись до розмови про те, що все в нашому житті суто індивідуально)

Протипоказання абрикосів

Через значної кількості сахарози, нехай навіть і натуральної, абрикос не рекомендується діабетикам.

Є ще думки, що цей плід не корисний при гіпотиреозі (знижена вироблення гормонів щитовидної залози) і при гепатиті, так як йде велике навантаження у зв’язку із засвоєнням каротину цими органами, але, на мій погляд, це спірне думку. Можливо, варто вживати абрикос в малих кількостях, але заборонити його зовсім, значить обікрасти себе за всіма вище перерахованими пунктами користі цього плоду.

Багато ще запитують, ніж абрикос відрізняється від Жерделі?

Жерделі – це дикий абрикос, він подрібніше, трохи менш солодкий, але зате набагато більш урожайний. У липні всі вулиці південних міст набувають вигляду, як на картинці. Іноді з дерева знімають по 20 відер цього смачного плоду. Та й кісточки його, на відміну від благородного абрикоса не можна вживати в їжу.

Власне, на півдні, в Краснодарському краї, Ростовській області росте безліч різновидів Жерделі. Інша так «уделает» абрикос і за розміром, і за смаком, що й не скажеш, що це просто Жерделі. Чим часто користуються продавці, що везуть товар північніше, там легко можна його видати за абрикос, який іноді в три рази дорожче Жерделі на ринках Північного Кавказу.

За вмістом вітамінів і мікроелементів мало поступається «старшому побратиму», Жерделі так само вживають при авітоміноз, для поліпшення стану шлунково-кишкового тракту, шкіри, зору, серцево-судинної системи.

Користь кураги

Курага . як відомо, сушена різновид абрикоса з вилущеними кісточкою, урюк – просто сушений абрикос, останній корисніше, але товарний вигляд не найкращий? та й кісточки виколупувати не завжди хочеться.

У більшості випадків користь кураги повторює користь абрикоса, але є невеликі якісні відмінності (в куразі концентрація корисних мікроелементів в рази більше . правда, вміст вітамінів і пектинових сполук падає в процесі зберігання). Та й доступність кураги в будь-який час року не може не радувати.

Курагу успішно застосовують в дієтах . хоча в ній і багато цукрів, вона допомагає спалювати надлишки жиру. А споживання 4-5 штучок в день майже покриває добову потребу організму в калії, фосфорі, залозі.

Пристойне кількість антиоксидантів підтримує нашу шкіру в тонусі, зміцнює зір, нормалізує діяльність травної системи. Наявний в куразі йод допомагає при йододефіцитних станах.

Але, у кураги, є один істотний мінус.

Точніше навіть не у самій кураги, а у кураги, при виробництві якої використовували не природні фактори сушки, а обробку сірчистим ангідридом – SO2. Вигляд у такого товару ну, просто дуже гарний і привабливий – м’які, насичені помаранчеві блискучі плоди, так і просячи в рот. Але якщо не замочити такий товар на 20 хвилин, та не промити як слід його водою можна запросто отримати хімічний опік стравоходу і слизових оболонок шлунка або алергічну реакцію.

Користь абрикосових кісточок

В абрикосових кісточках міститься вітамін В17 . який руйнує ракові клітини, так що вживання жменьки ядер абрикосових кісточок допоможе у справі профілактики і лікування онкологічних захворювань. При попаданні ж у здорову клітину їй не заподіюється шкоди. Цей вітамін також знаходиться в лісових ягодах – журавлині, чорниці, суниці. Звичайно, не варто поїдати ядра абрикоса кілограмами, можна і отруїтися, краще менше, та частіше. Рекомендується їх є 5-7 ядерець в день, але особисто я їх їла в набагато більшій кількості. За смаком “горішки” з кісточки абрикоса, нагадують мигдаль . та й використовують їх найчастіше там же, де використовували б горіх.

Якщо ви вперше їсте абрикосові кісточки і хочете провести протиракову профілактику, то починайте з малих доз (не втомлююся це повторювати!), наприклад 1-2 ядерця.

У поєднанні з мати і мачухою, чебрецем, абрикосові кісточки застосовуються в терапії бронхітів, трахеїти, так як вони мають протикашльовою і відхаркувальну властивість . Так само ядра використовуються як глистогінний засіб .

Абрикосові кісточки широко застосовуються в кулінарії – їх додають в морозиво, йогурти, глазур, крему. Їх них виробляють абрикосове масло, яке вже успішно застосовується до косметології, його додають в різні скраби, маски для обличчя. Використовується масло з абрикосових кісточок і в шампунях, роблячи волосся набагато більш пишними і шовковистим.

Прочитавши цю статтю, сподіваюся, ви почнете використовувати абрикос і його похідні частіше у своєму харчуванні. Харчуванні з користю.

Якщо вам стаття виявилася корисною, буду рада, якщо ви натиснете кнопочки соціальних мереж або гугл +.

Також знайшли:

  • Корисні властивості консервованих абрикосів
  • сушані абрикоси малим дітям
  • сушені абрикоси користь
  • чи можна малюкам консервованi абрикоси?

_0.29MB/0.00234 sec